Blog

2014, Hoe het begon

Tijdens een schrijfcursus bij Robert Welagen schreef ik een kort verhaal met als titel 'Ze zijn er nog'. Het had weliswaar een andere plot, maar het idee voor een lang verhaal was geboren. Wat kan er gebeuren als bij toeval een ander mensensoort wordt ontdekt?

Schrijven in China

Jaarlijks verblijf ik enkele maanden in China (Guilin, Yangshuo e.o.). Na een fietstocht of wandeling vond ik steeds een mooie locatie, waar ik achter mijn laptop kon opgaan in de wereld van Zzen in wording. In een andere wereld verdwijnen in een andere wereld.

Neanderthal Museum

Dit museum (vlakbij Düsseldorf) speelt een cruciale rol in het verhaal. Ik heb het enkele keren bezocht en beveel het van harte aan. Tot voor kort waren de Homo sapiens niet alleen. Toen ze Europa binnen kwamen ontmoetten ze een rare snuiter, de Homo neanderthalensis.

Neanderthaler

Bij het woord 'Neanderthaler' denken we aan een lang geleden uitgestorven mensensoort, niet iets om je druk over te maken. Maar het waren wel onze broeders, een evolutionaire zijtak die honderdduizenden jaren het rijk alleen hadden in Europa. Dat ze verdwenen zijn is een tragedie van ongekende aard.

Slow writing

Tijdens het schrijven heeft het verhaal zich in de loop der jaren organisch ontwikkeld. Telkens nieuwe ideeën die als vanzelf in het manuscript werden gezogen. Schrijven, herschrijven, het kon altijd beter. De feedback van enkele meelezers was onmisbaar; ik had het niet alleen gekund. 

Jan 2019, Schrijfcoach

Professionele ondersteuning is op zeker moment welkom. Hiervoor heb ik Lex Jansen gevraagd (uitgeverij Magonia). Hij las het verhaal met plezier, maar had toch heel wat aanmerkingen. Het was aanleiding om er nog een jaar voor uit te trekken. Begin 2020 heeft zich dat herhaald.

Febr 2019, Steentijddag 

Jaarlijks vindt er een Steentijddag plaats in Leiden. De Universiteit Leiden en het Rijksmuseum van Oudheden zijn hierbij betrokken. Honderden geïnteresseerden volgen lezingen, doen contacten op, snuffelen in boeken en wisselen vondsten uit. Hier heb ik mijn eerste vuistbijl gekocht, een kopie weliswaar.

Sept 2019, Roadtrip

Waar je over schrijft, daar moet je ook zijn geweest. Met mijn dochter heb ik de roadtrip ondernomen. In negen dagen naar de Karpaten, tot hoog in de bergen, en weer terug, 4186 km. Ook veel steden bezocht: Wenen, Salzburg, Boedapest, Lugoi, Sibiu, Talmaciu, omgeving München, dorpen in het Rijndal.

2020, Steentechnologie

Een driedaagse workshop: zelf maken van stenen gereedschap. Ernest Mols in Diever is een expert op dit gebied. Met hulp en zwoegen heb ik twee vuistbijlen en een schraper gefabriceerd. Ook een hertengewei met een gekarteld stukje vuursteen op maat gezaagd, en er een stok en een bijl aan bevestigd.

Sept 2020, 'Eindversie'

Er is natuurlijk pas sprake van een eindversie als er een kaft omheen zit. Zover is het nog niet. Maar het manuscript is wel zodanig volgroeid dat de volgende stap kan worden gezet. Op zoek naar een uitgeverij. Zal niet meevallen, want het is een gek verhaal dat niet precies in een hokje past.

Feb 2021, Uitgeverij Gopher

Op 24 februari 2021 heb ik een contract getekend met uitgeverij Gopher (Harderwijk), in de persoon van Ric Hofmans. Nu volgt een intensief proces (redactie, tekst-layout, cover, voorbereiding promotie). Het boek zal in het najaar verschijnen en worden opgenomen in de catalogus.

Juli, Puntjes op de i

In drie fasen heeft er een eindredactie plaats gehad. Vanaf nu kan ik er niets meer aan veranderen. Wat nog wel aandacht heeft is de cover (hoe wil je de lezer laten kennismaken met het boek). En voorts de promotie. Hoe krijg je een spetterend boek onder de aandacht van een breed publiek. Dat krijgt nu focus.

Sept, Catalogus Gopher

Het boek heeft een mooie plek in de catalogus van de uitgeverij. De proef-drukken van het boek zien er veel-belovend uit. Inmiddels zijn er velen actief met de voorbereiding van de boekpresentatie: Theater De Garage, uitgever, boekhandel, gastheer, voorlezer, acteurs, steentechnoloog. Zelf ben ik bezig met teksten die bij de promotie kunnen worden gebruikt.


17 okt, Presentatie ZZEN

Het was volle bak in Theater de Garage, zo'n vijfenzestig belangstellenden. We boden hen een gevarieerd programma: gesprek met de uitgever en de schrijver, toneelversie van een hfst, voorlezen van enkele passages, diavoorstelling over de research, uitleg steentechnologie.

Het eerste exemplaar is aangeboden aan de wethouder cultuur van de gemeente Venlo, Marij Pollux.

Voorjaar 2022

Het boek is gestuurd naar media en influencers, maar ja, die krijgen het ongevraagd en zullen het niet meteen lezen.

BIBLION (service bibliotheken) heeft een recensie uitgebracht:

 "Mede dankzij de sterke research van de auteur, een fascinerende roman."

Het boek ligt inmiddels in vele bibliotheken, ook in Venlo.

Neanderthalersite

In mei 2022 naar een Neanderthaler opgravingssite in Veltwezelt, vlakbij Maastricht. Geweldig om precies op de plek te zijn waar tienduizenden jaren geleden neanderthalers hebben gekampeerd en met vuistbijlen in de weer zijn geweest. Jean Pièrre de Warrimont wist er alles van.

LGOG, najaar 2022

Het Limburgs Geschied en Oudheid-kundig Genootschap (LGOG) ziet mijn boek als fictie waarmee de belang-stelling voor non-fictie kan worden gestimuleerd. In dec. 2022 hebben ze een interview met mij geplaatst in hun magazine De Maasgouw. Met dank aan Justine Camps.

Govert Derix

Na contact met Govert Derix, schrijver/filosoof spraken we af elkaars boek te kopen. Hij had net De Boom gepubliceerd. Niet veel later ontving ik zijn lovende recensie van ZZEN. In september spraken we af op een terrasje in Maastricht. Schrijvers onder elkaar... een takje en een boom.

Lex Jansen, Mieke vd Weij

In november 2022 was ik in Utrecht bij de viering van het 25-jarig schrijver-schap van Arthur Japin. Govert was er ook. We kennen beiden Lex Jansen, partner van Arthur. Even met Lex bijgepraat en ook gesproken met Mieke van der Weij, die op het podium Arthur had geïnterviewd. Ik heb haar mijn boek gegeven, want dat bleek ze niet eerder te hebben ontvangen.

Lezing Sittard, begin '23

In het verlengde van het interview in De Maasgouw heb ik in februari 2023 in Sittard een lezing gegeven, onder auspiciën van het LGOG, met dank aan Rens Dormans. Heerlijk om vrijuit te praten over mijn verhaal en vooral over de research: literatuur, musea, vindplaatsen, roadtrip door Europa en de cursus vuistbijl maken. Met foto's en voorwerpen als illustratie.


Lezing Limburgs Museum

Tijdens de Nationale Archeologiedag op 18 juni gaf ik een lezing in het Limburgs Museum, Venlo. Later volgt er waarschijnlijk een in Venray, als vervolg op een nog te plaatsen interview op de site van het Literair Café Venray, organisator van de schrijfwedstrijd De Raadselige Roos, waar ik in het verleden vaak in de prijzen viel.

Share by: